Het havenhoofd van Kuinre

1 geïnteresseerde

De oude haven en het havenhoofd van Kuinre liggen nu ver de polder in. Gerrit de Boer heeft, toen hij jong was, het haventje nog in bedrijf gezien.

Videofragment (4) Gerrit de Boer

Alle rechten voorbehouden

Nou, dat is ook weer een apart verhaal. Het havenhoofd van Kuinre lag een kilometer buiten Kuinre. Je kunt nu nog zien aan de Hopweg waar die haven vroeger geweest is. En de weg die er naar toe loopt, was de oude havendijk. Nou, die is een kilometer lang ongeveer. En die loopt zo de Kuinderpolder in. En het is zo, ik bedoel, ja daar kwam vroeger het hele spul aan. Ik bedoel, ’s zomers. Vanaf Kuinre. Nou, dat was een kilometer buiten Kuinre, aan de Hopweg. En het is zo dat alles met handkarretjes naar Kuinre gebracht moest worden.

Ja, het was gewoon, het was een haven, maar er waren ook niet meer dan vijf of zes vissers in Kuinre. Dus ik bedoel maar, het was een heel klein haventje. En dat kun je nog zien aan de Hopweg, ik bedoel maar, de contouren liggen er nog. Dan zie je wel hoe groot het geweest is. Het is een klein ding geweest. En er zijn ook verscheidene schepen verongelukt, terwijl wij in de buurt van Kuinre waren. Het waren allemaal rooie vlaggetjes.

Nou het is zo, het is een punt waar weinig water stond. Dus ik bedoel, ze lagen al gauw aan de grond. Nou, en als het dan slecht weer is, ja dan slaat het spul er overheen natuurlijk. En met dat houten spul is dat zo gebeurd. Je moet zien dat het houten schepen waren.

Bron: Landschapsbeheer Flevoland, interview met de heer Gerrit de Boer door Hillie de Jong, 12 mei 2011.

Alle rechten voorbehouden

Media