Maatschappelijk werkster in de Bijlmer

Kort voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 kwamen veel Surinamers naar Nederland. Velen van hen kwamen terecht in één van de flats in de Bijlmer. Yolanthe van Heuvelen werkte er als maatschappelijk werkster.

Bijlmer

Gliphoeve in de Bijlmer (Bron: Stadsarchief Amsterdam).

Alle rechten voorbehouden

Dat was heftig. Ik wilde daar op een gegeven moment ook wel weg. Ik vond het te heftig, eigenlijk. Er waren veel ingrijpende gebeurtenissen. Ik ben er in 1976 gaan werken [bij de Stichting ‘Interim Beheer’], daarvoor liep ik er stage. Ik werkte als maatschappelijk werkster onder andere in de Gliphoeveflat. Ik was daar een van de weinige witte mensen die daar rond liepen. Daar kwamen mensen met tal van problemen. De Surinamers kwamen in grote stromen naar Nederland en er was geen huisvesting. De Bijlmer, vooral de Gliphoeveflat stond voor een groot deel leeg. Er zijn toen grote kraakacties geweest en daar zijn toen heel veel Surinaamse gezinnen in terecht gekomen.

Bron: Batavialand te Lelystad, Project Nederlanders – Wereldburgers, interview met Yolanthe van Heuvelen op 24 september 2012 te Naarden.

Alle rechten voorbehouden