Sociaal werk in Lelystad

1 geïnteresseerde

Yolanthe van Heuvelen werd in 1979 sociaal medewerker voor de begeleiding van de echtgenotes van buitenlandse werknemers in Lelystad. Zij bouwde voort op het werk van Lotty Eldering, die jarenlang had bemiddeld tussen de gastarbeiders en de overheid.

De medewerkers van het bijkantoor van Stichting Buitenlandse Werknemers Gooi en Eemland in Lelystad: Yolanthe van Heuvelen (rechts) en Larbi Ben Alilou..

De medewerkers van het bijkantoor van Stichting Buitenlandse Werknemers Gooi en Eemland in Lelystad: Yolanthe van Heuvelen (rechts) en Larbi Ben Alilou. De derde persoon is de schoonmaaktster (bron: Yolanthe van Heuvelen).

Alle rechten voorbehouden

Er bestond [in Lelystad] een werkgroep die zich richtte op buitenlandse vrouwen, Marokkaanse vrouwen in het bijzonder. Ik denk alleen Marokkaanse vrouwen. Dat waren Nederlandse vrijwilligers en mijn eerste opdracht was om te kijken in hoeverre zij door wilden gaan met het werk in die werkgroep. Die vrouwen begeleidden allemaal één of twee Marokkaanse vrouwen in hun gezin met allerlei voorkomende vragen. Dat was mijn eerste opdracht. Het was eigenlijk een groep die door Lotty Eldering is ontstaan. Die Nederlandse vrouwen hadden dat waarschijnlijk al langere tijd gedaan en wilden daarmee niet doorgaan.

Wat ik toen ben gaan doen is heel veel huisbezoeken bij gezinnen afleggen en hoe kwam ik daar terecht? Ik kreeg direct een Marokkaanse collega [Larbi Ben Alilou], wij begonnen tegelijkertijd. Hij hield spreekuur en daar kwamen alleen mannen met al hun problemen. Die mannen zagen mij dan ook zitten. Mijn collega introduceerde mij bij die mannen en vroeg of ik bij hun vrouwen op bezoek mocht komen.

Bron: Batavialand te Lelystad, Project Nederlanders – Wereldburgers, interview met Yolanthe van Heuvelen op 24 september 2012 te Naarden.

Alle rechten voorbehouden