Echte Marokkaanse woningen

Vele Marokkaanse gastarbeiders hielden vast aan de tradities van hun eigen land. Dit was ook te zien aan het interieur van hun woningen. Yolanthe van Heuvelen vertelt.

Larbi Ben Alilou

1982. Larbi Ben Alilou uit Marokko heeft in Lelystad bezoek van zijn moeder.

Alle rechten voorbehouden

Het waren echte Marokkaanse woningen. Die waren echt Marokkaans ingericht. Je zei net, dat jullie misschien een huiskamer gaan inrichten. Die huiskamers zagen er allemaal hetzelfde uit, tenminste, als mensen er een beetje aardigheid in hadden om hun huis leuk in te richten. Dat waren woonkamers met rondom banken bekleed met Marokkaanse stoffen en misschien een tafel in het midden. De inrichting van die woningen had wel een heel eigen karakter in tegenstelling tot bijvoorbeeld Turkse gezinnen. Die hadden het meer Westers ingericht met zo’n wandmeubel wat toen helemaal in was. In het algemeen was het zo dat al die wanden bezet waren met banken. Dat was natuurlijk reuze handig, want daardoor was er ook veel mogelijkheid om te logeren en om veel mensen in je kamer te hebben. En het zag er aardig uit, het geeft veel ruimte…. Ik heb vooral die traditionele inrichting in het hoofd. (n.b. ik heb hier nog eens over nagedacht. Ik ben inderdaad ook in huizen geweest met een inrichting wat toen volgens Nederlandse begrippen mode was, wandmeubel e.d., maar in mijn herinnering zijn toch vooral die woonkamers met rondom banken gebleven.)

Bron: Batavialand te Lelystad, Project Nederlanders – Wereldburgers, interview met Yolanthe van Heuvelen op 24 september 2012 te Naarden.

Alle rechten voorbehouden