Artikel

De Kus dingt mee naar landelijke titel ´Stuk van het Jaar´

Een foto uit 1941 van een afscheid nemend stel, een polderwerker en zijn geliefe, op de kade van Amsterdam: Nieuw Land is trots op de Flevolandse inzending voor de titel ‘Stuk van het Jaar’, een online verkiezing van het mooiste archiefstuk van Nederland.

1 geïnteresseerde

Met deze inzending wil Nieuw Land aantonen dat ondanks de jonge leeftijd van de provincie, zij toch een zeer bijzonder rijk archief heeft. Steun De Kus in de verkiezing voor het ‘Stuk van het Jaar’; iedereen kan vanaf 1 oktober stemmen via de site van ons dna.

‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van Ons DNA, een overkoepelende organisatie van de archiefinstellingen. Nieuw Land is het archief van Flevoland en bewaart en beheert het grootste deel van de Flevolandse collecties. Werkelijk uniek zijn de archieven - particulier en van overheden - die de basis vormen van onze kennis over het Zuiderzeeproject: tienduizenden foto's, documenten, kaarten, tekeningen en objecten die bij de inpoldering van het gebied in de oude zeebodem werden teruggevonden. Het archief is niet zomaar toegankelijk, alleen tijdens speciale gelegenheden zoals in oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis. Op 17 oktober zijn er drie exclusieve rondleidingen door de archivaris van Nieuw Land door de rijkdom van het archief van Nieuw Land.

Voorverkiezing
Ter voorbereiding op de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar’ hebben de archiefmedewerkers van Nieuw Land een viertal archieven geselecteerd waar het publiek uit kon kiezen. Uiteindelijk koos 40% voor De Kus. De foto dateert uit 1941, is gemaakt door H. Nieuwenhuis. De foto laat een intiem afscheidsmoment zien van een polderwerker en zijn lief op de kade in Amsterdam. De man vertrekt naar een nieuw stuk Nederland, ‘de Noordoostpolder’. Kijk hoe stevig de geliefden elkaar vasthouden. Misschien denkend aan de toekomst; krijgt hij na de ontginning een boerderij voor een leven met zijn lief? Is er wel een toekomst? WOII is gaande, de Noordoostpolder is het Nederlands Onderduikersparadijs. Deze foto zegt meer dan duizend woorden, de gedachten achter de kus blijven verborgen. Het is geen in scène gezette foto. Nieuw Land staat voor authenticiteit en dat zie je terug in zijn archieven.

De Flevolandse Bibliotheken promoten ook de Flevolandse inzending voor ‘Stuk van het Jaar’. In de maand oktober is er een uitvergrote versie van De Kus te bezichtigen in alle bibliotheken in Flevoland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen opgeroepen een stem uit te brengen op het Flevolandse archiefstuk. De winnaar van de landelijke verkiezing wordt eind oktober bekend gemaakt.

Verkiezing tijdens de Maand van de Geschiedenis
De verkiezing van Stuk van het Jaar is tijdens de Maand van de Geschiedenis, in oktober. De Maand van de geschiedenis is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement met een bepaald thema, dit jaar Vorst en Volk. In Nieuw Land kan men terecht voor het Archeologie Festival, kunnen de kinderen een kroontje gaan knutselen. Komen kinderen verkleed als koning of koningin, prins of prinses? Dan krijgen zij een leuk cadeautje. Verder komt schrijfster Jutta Chorus vertellen over haar alom geprezen boek ‘Beatrix, dwars door alle weerstand heen’. Op 23 oktober opent Nieuw land voor het eerst haar deuren ook ’s avonds voor een speciale zaklampspeurtocht door 7.000 jaar prehistorie. Naast Nieuw Land is heel Flevoland dit jaar goed vertegenwoordigd in het aantal activiteiten rondom de Maand van de Geschiedenis. Ook de Flevolandse bibliotheken hebben een boeiend programma met lezingen van gerenommeerde schrijvers, als Els Kloek (genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs met 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Het complete Flevolandse programma voor de Maand van de Geschiedenis is te bekijken op de website www.maandvandegeschiedenis.nl.

Alle rechten voorbehouden