Heerlijke maaltijd of gewapend beton?

1 geïnteresseerde

Pieter Gerssen (1920) over wat tijdens zijn jeugd op Urk op het dagelijks menu stond:

peren

De Gieser Wildeman-peer is een bekende stoofpeer (Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=395940).

Het dagelijks menu was rooie kool, witte kool, zuurkool, bruine bonen, mesting. Dat is gestampte bruine bonen met aardappels. Ik noemde het gewapend beton, want het lag zó zwaar op je maag! Dat kun je wel nagaan: aardappels én aardappelmeel door elkaar gekapt. Het eten was dus niet altijd van al te beste kwaliteit.

Het lekkerst is peertjes (stoofpeertjes), met een lekker stukje doorregen koevlees (rundvlees). Ik ben altijd makkelijk geweest, hoor, met de kost. Met die peertjes ben ik onlangs gestopt, maar die heb ik al die jaren gekookt op zondag.

Bron: Batavialand te Lelystad, interviews met de heer P. Gerssen, 25 februari 2010, 4 maart 2010 en 11 maart 2010.

Alle rechten voorbehouden