Sandra Bugter

"Hoe gaan we dit oplossen?"

Sandra Bugter verzorgde met haar bedrijfje de catering voor feesten en bijzondere diners. Tijdens de corona-crisis legde de overheid beperkingen op aan het aantal mensen dat tegelijkertijd in één ruimte bijeen mocht zijn. Grote feesten waren dus niet meer mogelijk. Om toch geld te verdienen moest Sandra creatief zijn:

1024px-Venison_escalope_raw

Wildbraad (By Kueued - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5612827).

Bij de tweede golf (in oktober), toen het cateren voor dertig personen naar nog maar zes personen ging, dacht ik:

"Oh mijn God, hoe gaan we dit oplossen?"

Ik ben toen begonnen met het bezorgen van maaltijden aan de deur. Dat was € 12,50 per maaltijd. Dat deed ik op de donderdag, de vrijdag, de zaterdag en de zondag. Bij de eerste coronagolf mocht je nog tot dertig man cateren, altijd contactloos tot aan de deur. Ik nam alles mee. Ik zette de thermoboxen bij de deur van de klanten neer, die brachten de boxen naar binnen en haalden het eten eruit, en dan op naar de volgende klant.

En toen kon er niet meer worden gecaterd en er werd ook niet meer gebarbecued. Ik dacht:

"Ja, ik wil toch geld genereren, maar hoe dan?"

Ik ben toen begonnen met ontbijtboxen, borrelboxen en het online verkopen van maaltijden via een webshop. Het is allemaal contactloos: de mensen kunnen online afrekenen of aan de deur betalen. Op locatie cateren mocht dus niet meer. Je mag niet meer voor dertig, veertig man op een locatie cateren. Dat zijn wel de opdrachten waaraan je het meest kunt verdienen.

En nu mag er bijna niets meer, want we mogen nog maar met twee of vier mensen in een huis samen zijn. Hoe ga je dat met Kerst oplossen? Nou, dan ga je kerstmenu’s maken. Je bereid ze kant-en-klaar en levert ze af in bakjes. Dan kunnen de mensen het zelf opwarmen. Het vlees, bijvoorbeeld reefilet, wordt door mij sous-fide voorgegaard. Het wordt gevacumeerd en uren lang verwarmd tot veertig graden, waardoor de hele structuur zacht wordt. Om het vlees op te eten hoeft het alleen nog maar even heel snel in een pan te worden aangebakken. Ook het Kerstmenu wordt in een box aangeleverd. Ik doe verder nog steeds ontbijt- en borrelboxen.

Bron: Project ‘Hoe gaat het met ons? Flevolanders in coronatijd’, interview met Sandra Bugter op 26 november 2020 te Zeewolde.

Alle rechten voorbehouden