De wespspin voelt zich er thuis

Een van de gevolgen van het nieuwe bermbeheer en de klimaatverandering is de komst van de wespspin. Die spin is opgenomen in het fotoarchief van natuurwaarnememingen dat Evert de Boer bijhoudt.

Wespspin

Wespspin. Een in Nederland aangetroffen vrouwtje, gevangen te Beekbergen op 7 augustus 2006 (bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Argiope_bruennichi_wiki.jpg#/media/File:Argiope_bruennichi_wiki.jpg).

En wat ook een van mijn hobby’s is als ik inventariseer, dat is om altijd een fototoestel mee te nemen. En ja, vind je dan wat leuks of zie dan wat leuks en het blijft zitten, dan probeer je op die manier toch leuke foto’s te maken. En zo heb ik langzamerhand, in de loop van de jaren, een hele leuke collectie planten- en dierenfoto’s gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld afgelopen zomer een spin, een wespenspin op de foto gezet. Die komt eigenlijk uit het zuiden van Europa, maar die komt steeds verder naar het noorden toe i.v.m. de stijging van de temperatuur. En dan ontdek je opeens zo’n spin, dat is zo iets leuks en daar een prachtige foto van maken, daar kun je later nog van genieten. Dat is in het kort het bermbeheer. Ik zou het erg leuk vinden als men ooit besluit om er eens een student op te zetten die bijvoorbeeld daar op zou willen promoveren. Dat zou best kunnen, als je daar goed onderzoek naar doet.

Bron: Landschapsbeheer Flevoland. Interview met de heer Evert de Boer door Anke van Zwoll op 5 januari 2012.

Alle rechten voorbehouden