Bevoorrading over de Knardijk

Hoe werden rond 1960 op Lelystad-Haven de dagelijkse boodschappen gedaan? Winkels waren er niet en de kleine gemeenschap was alleen via de dijken bereikbaar. Grietje van der Meulen vertelt.

kantine

De kantine op Lelystad Haven (Batavialand, collectie Bob Flobbe).

Alle rechten voorbehouden

Op Lelystad-Haven was alleen de kantine. Daar kon je wel wat levensmiddelen verkrijgen, maar de slager, de bakker en de kruidenier kwamen uit Harderwijk en de groenteboer kwam uit Kampen over de dijk via Ketelhaven. Zij kwamen de verse producten brengen. De kruidenier en de slager kwamen een boekje ophalen met de bestelling. Dat deden zij midden in de week en ’s zaterdags kwamen ze de boodschappen brengen. De groenteboer kwam ook midden in de week. De slager kwam natuurlijk wel vaker in Lelystad, want het kamp moest toch ook bevoorraad worden. Dat realiseer ik me nu. Dat gebeurde door dezelfde persoon. Ik weet nog wel: één keer bleef hij weg. “Nou dat is ook wat, nu hebben we het weekend helemaal geen vlees!” Nou, daar ging de telefoon. De slager kon niet komen. Hij was met vlees en al onder in de wal terechtgekomen! Hij had te hard gereden op de Knardijk. Ja, dat kan toch ook gebeuren!

Batavialand te Lelystad, Audiovisueel Archief, Interview met mevrouw Grietje en Ida van der Meulen op 30 juni 2014 te Lelystad.

Alle rechten voorbehouden