Grote boerderijen, nieuwe technieken

De meeste boeren die van het oude land kwamen, waren gewend alles zelf te doen op hun kleine stukjes grond. Mevrouw De Visser vertelt hoe onwennig ze stonden tegenover loonbedrijven.

oogsten van suikerbieten

Noordoostpolder. Het mechanisch oogsten van suikerbieten (foto Hiemstra, collectie RIJP).

Alle rechten voorbehouden

Het werk laten doen door een loonbedrijf was voor de meeste mensen nieuw. Want neem maar bieten zaaien. Vroeger had je maar kleine stukjes land en daar werden de bieten gezaaid. Die stonden in dikke rijen. Een man of twee zetten ze dan met de hak op bosjes en daarna zetten vrouwen, maar meestal kinderen, ze op een. Dat heb ik ook gedaan. Ik krijg er nog zere knieën van als ik er aan denk. Maar hier waren zulke grote oppervlakten. Je kunt geen 300 meter over een akker kruipen, dat gaat niet. Toch was de ontwikkeling met bietenzaad al zo ver dat er dunner gezaaid werd en er bietendunmachines kwamen. Voor die boeren was dat echt wel een heel grote omslag en vooral voor de pioniers.

Bron: Landschapsbeheer Flevoland. Interview met Debora de Visser door Thea Wiersma, 13 mei 2007.

Alle rechten voorbehouden